GINEKOLOGIJA D*ANA NE RADI PREKO HZZO-A

Ultrazvuk štitnjače

Što je ultrazvuk štitnjače?

Posljednjih par desetljeća zabilježen je porast bolesti štitnjače, a najčešće među njima su upalne bolesti štitnjače (Hashimotova i Gravesova bolest), povećana štitnjača koju nazivamo strumom ili gušom i čvoraste promjene štitnjače.

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna, sigurna, neškodljiva dijagnostička metoda koja koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi stvorila sliku štitnjače. Koristi se za procjenu strukture, veličine i izgleda štitnjače, identifikaciju čvorova ili drugih bolesti štitnjače u ranoj fazi, i prije nego što te promjene počnu stvarati tegobe poput nelagode u području vrata, promuklosti, kašlja, umora, dobivanja na tjelesnoj težini ili gubitka tjelesne težine i sl. Važno je znati da ova metoda ne uključuje ionizirajuće zračenje te je radi toga sigurna za primjenu i kod trudnica i djece bilo koje dobi.

Kako izgleda pregled štitnjače?

Postupak ultrazvuka štitnjače obično se provodi tako da se pacijentici/tu koji leži na leđima, nanosi gel na vrat kako bi se poboljšao prijenos zvučnih valova. Zatim liječnik lagano pomiče ultrazvučnu sondu po površini vrata kako bi prikazao štitnjaču iz različitih kutova.

Što otkriva ultrazvuk štitnjače?

Ultrazvuk štitnjače može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja, uključujući:

1. Čvor u štitnjači: Ultrazvuk može pomoći u određivanju veličine, položaja i prirode čvora. Na temelju tih karakteristika, liječnik će procijeniti je li potrebna daljnja dijagnostika u vidu punkcije ili biopsije kako bi se isključila maligna (zloćudna) priroda čvora.

2. Upala štitnjače (tiroiditis): Ultrazvuk može otkriti znakove upale u štitnjači i pomoći u dijagnosticiranju tiroiditisa.

3. Promjene u veličini ili strukturi štitnjače: Ultrazvuk može otkriti promjene u veličini štitnjače, kao i abnormalnosti poput cista ili čvorića.

4. Autoimune bolesti štitnjače: Ultrazvuk može pokazati karakteristične znakove kroničnih autoimunih bolesti štitnjače, poput Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti.

Ultrazvuk štitnjače je često početna dijagnostička metoda za procjenu štitnjače, ali u nekim slučajevima, može biti potrebno dodatna dijagnostika, poput punkcije ili biopsije, kako bi se dobila preciznija dijagnoza. 

Ukoliko želite pregledati svoju štitnjaču u smislu preventivnog pregleda ili u vašem slučaju postoji sumnja na bolest štitnjače, prepustite se u sigurne ruke našeg radiologa dr. Gulina i u ugodnoj atmosferi obavite svoj ultrazvučni pregled štitnjače.

Uz ultrazvuk štitnjače moguće je napraviti i punkciju štitnjače kod naše dr. Vivian Nikić. 

Specijalistički pregled štitnjače i  ultrazvuk štitnjače iznosi 50 eur. 

Dogovorite pregled

TU SMO ZA VAS