GINEKOLOGIJA D*ANA NE RADI PREKO HZZO-A

Što je anomaly scan?

Anomaly scan je važan ultrazvučni pregled koji se obavlja između 18. i 22. tjedna trudnoće (najbolje oko 20. tjedna) jer su tada vidljivi svi organi, a veličina fetusa je idealna za procjene rasta i razvoja te otkrivanja eventualnih abnormalnosti.

Kako izgleda pregled anomaly scan?

Tijekom pregleda, dr. Jelčić koristi ultrazvučni aparat. Pregled započinje transvaginalnim sondom (kroz rodnicu) kako bi se izmjerila dužinu vrata maternice, stanje ušća maternice i udaljenost posteljičnog ruba od ušća. Time možemo na vrijeme ustanoviti vjerojatnost prijevremenog porođaja, nepravilnosti sijela posteljice i poduzeti pravovremene mjere, s ciljem očuvanja zdravlja majke i bebe. 

Doktorica nastavlja pregled preko trbuha, mjerenjem glavice, trbuha i udova kako bi procijenila rast bebe. Zatim će uslijediti pregled mozga, kralježnice, srca, bubrega i drugih vitalnih organa, kao i provjeru protoka krvi kroz pupčanu vrpcu i količine plodove vode. Anomaly scan-om otkrivamo i spol vaše bebe.

Za vrijeme pregleda, doktorica detaljno objašnjava što se prikazuje na ekranu .

U slučaju otkrivanja nekih odstupanja u rastu i razvoju, razgovarat će s vama o eventualnim daljnjim koracima i mogućnostima liječenja te ćete imati vremena postaviti sva pitanja.

Anomaly scan je također prilika da se dobije uvid u izgled fetusa i stoga može biti nezaboravno iskustvo za roditelje i prilika za vidjeti prve 3D fotografije vaše bebe. 

Valja imati na umu da se neke abnormalnosti ne mogu otkriti ultrazvukom, pa je važno i dalje pratiti trudnoću i obavljati sve preglede koje vam preporuči naša liječnica. Uz pravilnu njegu i daljnje praćenje, možete biti sigurni da činite sve što je u vašoj moći kako bi osigurali zdravu i sretnu trudnoću.

Trajanje anomaly scan-a obično je oko 45 minuta, ovisno o različitim faktorima, kao što su položaj bebe, veličina i pozicija organa koji se pregledavaju. Također, vrijeme pregleda može varirati ovisno o tome koliko je detaljno potrebno pregledati pojedine dijelove tijela.

Za pregled nije potrebna posebna priprema osim praznog mjehura. Preporuča se prije pregleda piti dovoljno vode i pojesti lagani obrok (može i voćka ili kockica tamne čokolade), kako bi beba bila aktivna. Potrebno je sa sobom ponijeti dotadašnju dokumentaciju i sve nalaze.

Partneri su, kao i uvijek kod dr. Jelčić, dobrodošli na pregled.

Želite li anomaly scan obaviti kod dr. Jelčić, ispunite kontakt obrazac odmah ispod. 

Dogovorite pregled

TU SMO ZA VAS