GINEKOLOGIJA D*ANA NE RADI PREKO HZZO-A

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička procedura koja se koristi za prikaz unutarnjih organa trbušne šupljine pomoću ultrazvučnih valova. Ova neškodljiva i sigurna metoda, često se koristi koristi za procjenu stanja organa kao što su jetra, žučni mjehur, gušterača, slezena, bubrezi i crijeva. Obzirom da ne koristi ionizirajuće zračenje, može se raditi i u trudnoći.

Proces ultrazvuka abdomena uključuje nanošenje ultrazvučnog gela te potom polagano pomicanje ultrazvučne sonde koja emitira visokofrekventne zvučne valove kroz kožu trbuha. Ti zvučni valovi prolaze kroz unutarnje organe i odražavaju se natrag prema sondi, stvarajući sliku organa na monitoru. 

Ultrazvuk abdomena je siguran, bezbolan i neinvazivan postupak koji se često koristi kao početna dijagnostička metoda u sluačju simptoma poput bolova ili pritiska u gornjem ili donjem trbuhu, bolova u leđima, krvi u mokraći i sl.. Može se koristiti za dijagnosticiranje stanja kao što su žučni kamenci, upala slijepog crijeva, ciste, tumori ili otekline unutarnjih organa. Također može pružiti informacije o protoku krvi u organima kao i o stanju krvnih žila.

Važno je napomenuti da ultrazvuk abdomena ima određena ograničenja. Na primjer, neki organi mogu biti teško vizualizirati ako se nalaze iza crijeva ili drugih struktura koje ometaju prolaz zvučnih valova. U takvim slučajevima, naš radilog će vam preporučiti dodatne dijagnostičke postupke poput magnetske rezonance (MR) ili računalne tomografije (CT) kako bi se dobila cjelovitija slika.

Ako želite napraviti preventivni pregled, imate neke od gore navedenih simptoma ili vam je propisan ultrazvuk abdomena, naručite se kod našeg radiologa dr. Gulina na Ultrazvuk abdomena i bubrega i u opuštenoj i sigurnoj atmosferi obavite ovu pretragu!

Dogovorite pregled

TU SMO ZA VAS