GINEKOLOGIJA D*ANA NE RADI PREKO HZZO-A

Simptomi i liječenje mioma: Sve što trebate znati o dobroćudnim tumorima maternice

Miom (fibroid) je dobroćudni tumor koji se razvija u mišićnom tkivu maternice. Iako su miomi najčešći tumori ženskog reproduktivnog sustava, iznimno rijetko se zloćudno transformiraju. Miomi se mogu razviti u različitim veličinama, mogu biti pojedinačni ili grupirani u skupine.

Simptomi variraju ovisno o veličini, broju i smještaju mioma. Kod nekih žena  tegobe mogu biti izrazito intenzivne, dok su neke žene potpuno bez simptoma. Među najčešćim simptomima su bolne i obilne menstruacije te posljedična anemija s manjkom željeza, bolovi u zdjelici, bolovi tijekom spolnog odnosa, učestali nagon na mokrenje, a ponekad i poteškoće sa zanošenjem.

Liječenje mioma ovisi o veličini, smještaju i simptomima tumora. Manji miomi bez simptoma mogu se samo pratiti, dok veći i simptomatski miomi mogu zahtijevati liječenje. Ono ponekad uključuje peroralnu hormonsku terapiju, ugradnju hormonske spirale, lijekove za kontrolu bolova ili kirurške zahvate poput miomektomije odnosno histerektomije.

Važno je obratiti se svom ginekologu ako ste se prepoznale u nekim od navedenih simptoma, primijetite promjene u menstrualnom ciklusu ili izgledu i intenzitetu menstrualnog krvarenja. Potrebno je učiniti pregled i transvaginalni ultrazvuk (ponekad i 3D i/ili color doppler) kako bi se utvrdilo postoji li potreba za daljnjom dijagnostikom, liječenjem ili samo nešto češćim kontrolama.