GINEKOLOGIJA D*ANA NE RADI PREKO HZZO-A

Liječenje endometrioze

Endometrioza je stanje u kojem se tkivo slično endometriju, unutarnjem sloju maternice, nalazi izvan maternice, najčešće na organima u zdjelici kao što su jajnici, crijeva ili mjehur. Ovo tkivo se može ponašati slično endometriju, što znači da se može širiti i krvariti tijekom menstrualnog ciklusa.

Takvo stanje može izazvati bolove u trbuhu i zdjelici, bolne menstruacije, krvarenja izvan menstruacije, bolne spolne odnose, poteškoće s mokrenjem i stolicom te u nekim slučajevima, posebno kod ne liječene endometrioze, do problema s plodnošću.

Endometrioza je relativno česta bolest koja pogađa otprilike 10% žena u reproduktivnoj dobi. Iako se ne zna točan uzrok endometrioze, postoje neki faktori rizika koji uključuju genetiku, hormonalne nepravilnosti, te prethodne operacije u zdjelici.

Postoje različiti načini liječenja endometrioze, a oni uključuku lijekove za kontrolu bolova, hormonalnu terapiju, a ponekad i kirurško liječenje kod većih simptomatski endometrioma. 

Važno je naručiti se na ginekološki pregled i ultrazvuk imate li simptome endometrioze kako biste na vrijeme započeli liječenje i spriječili komplikacije.